top of page

Over Ons

Lied zonder Woorden

De nieuwe voorstelling van Trio Ridente is vanaf september 2020 te zien in Theaters in stad en provincie Groningen. 

In de voostelling onderzoekt het drietal de kracht en beperkingen van Woorden. Wat zouden we moeten zonder woorden? En hoe kan het dat ze ons soms zo in verwarring brengen?
Muziek uit verschillende stijlen (van Bach tot Simon and Garfunkel) worden afgewisselend met poezie en persoonlijke verhalen en vormen zo een verfrissend geheel.

Trio Ridente bestaat uit Merel Wentink (mezzo-sopraan), Meike Wijma (sopraan) en Julia Hoorman (piano). De drie Conservatorium-studentes zijn gedurende hun studie op zoek gegaan naar alternatievere vormen van het overbrengen van hun repertoire. Ze putten uit een breed scala aan klassieke liederen en duetten en vertolken stukken van Schumann en Brahms zowel als van Berio en Kurt Weill. Door middel van theater en vertelkunst leidt het trio de luisteraars door de wereld van dit repertoire. Hiermee spreken zij een gevarieerd publiek aan en hopen zo het klassieke lied toegankelijk te maken voor iedereen.
 

In 2017 en 2018 boekten zij succes met hun eerste “theatrale liedrecital”, “Mag ik een Aa?”. Ze presenteerden deze op uiteenlopende locaties in Groningen en omgeving. Naast theatrale voorstellingen geven ze ook concertante recitals.

meike aa.jpg
Meike Wijma
 

Sopraan Meike Wijma (1996) studeerde klassiek zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Hanneke de Wit. Deze studie rondde ze in 2019 cum laude af. Verder kreeg ze les van Renate Arends, Marcel Boone en Marcel Reijans, en volgde ze masterclasses van o.a. Margreet Honig, Valérie Guillorit, Ulrike Sonntag en Nico van der Meel.

Meike is een veelzijdige zangeres, die zowel met het oratorium als met het operarepertoire goed uit de voeten kan. Zo zong ze onder meer het Requiem van Fauré, het Gloria van Vivaldi, verschillende cantates en de passies van Bach. Verder vertolkte zij de rollen van Belinda in Purcell’s Dido and Aeneas en Annina in La Traviata van Verdi. Ook was ze te horen in de eigentijdse opera To plant again tijdens het Opera Forward Festival van De Nationale Opera.

foto lesruimte.webp
Merel Wentink
 

Merel Wentink (1994), mezzosopraan, studeerde aan het Prins Claus conservatorium in Groningen, bij sopraan Hanneke de Wit. Hier studeerde ze in 2019 cum laude af. Merel heeft lessen en masterclasses gevolgd bij Margreet Honig, Paul Triepels, Nico van der Meel, Renate Arends, Marcel Boone, Marcel Reijans en Elsina Jansen.
Ze volgde de zomercursus Performing Opera van het Grachtenfestival, met regisseurs Elsina Jansen en David Prins. 
Tijdens haar studie is Merel te horen geweest in verschillende recitals en oratoria. Zo zong ze Elias van Mendelssohn, de Mis in F van Bach, onder leiding van Joop Schets, de Mattheus passie en het Requiem van Mozart. Verder is ze te horen geweest in “In mijn eendje”, een proefproductie van Holland Opera en twee eigentijdse producties van het Opera Forward Festival.

julia.jpg
Julia Hoorman

Julia Hoorman (1995) begon op haar negende met pianospelen bij Deborah Prins. Op haar veertiende werd zij toegelaten tot de JongTalent klas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hier studeerde zij bij Nata Tsvereli en Paul Komen. Later vervolgde zij aan dit conservatorium haar bachelor studie, ook bij Nata Tsvereli. In 2018 studeerde zij hier cum laude af. Daarna vervolgde ze haar studie in Leuven (B) en Enschede met een master muziektherapie. In Leuven volgde ze ook pianolessen bij Joop Celis. 

Julia ontving prijzen bij onder meer het Prinses Christina Concours en de Rotterdamse Piano Driedaagse. Ze volgde masterclasses bij onder andere Hans Eijsackers, David Kuijken, Frank van Laar, Igor Roma en Hannes Minnaar. 

bottom of page